به دنبال توسعه رشته‌های دریانوردی و دریامحور هستیم

منتشر شده در 11 اردیبهشت 1401 ساعت 4:46
حمید رستمی‌جاز

گفت‌وگوی اختصاصی حرانیوز با رییس دانشگاه آزاد اسلامی واحد قشم:

به دنبال توسعه رشته‌های دریانوردی و دریامحور هستیم      

جزیره قشم در استان هرمزگان گرچه به دلیل برخورداری از جاذبه های طبیعی منحصربه فردی همچون ژئوپارک و همچنین جای گرفتن در فهرست مناطق آزاد کشور، همواره مورد توجه هموطنان و گردشگران بوده؛ اما هیچ گاه از تمام ظرفیت های آن به درستی استفاده نشده است، هرچند این مهم اخیرا مورد توجه مسئولان منطقه آزاد قشم قرار گرفته و تلاش هایی نیز در زمینه اجرای طرح های بزرگ و مهم گردشگری از سوی این مسئولان آغاز شده که می تواند افق تازه ای پیش روی گردشگری و رونق اقتصادی این منطقه بگشاید .عمل به توصیه های مهم رهبر انقلاب در پیام نوروزی خطاب به ملت ایران، توجه به منویات معظم له در خصوص نقش مشارکت مردم در نوسازی دستگاه اجرایی و تحقق شعار سال جدید نیازمند بهره گیری از ظرفیت و نظرات جامعه نخبگانی است. پشتیبانی اصولی و مانع زدایی در مسیر تولید با شناخت دقیق ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری بومی استان ها محقق می شود و استان هرمزگان با برخورداری از ظرفیت دریا و موقعیت راهبردی بنادر و جزایر همواره سهم بسزایی در اقتصاد کشور  داشته است. دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی هم از دیرباز نقش‌ آموزش و پژوهش را همزمان به عهده داشته‌اند، به طوری که بزرگ‌ترین تحقیقات علمی در سطح جهانی و نیز در ایران از سوی این مراکز صورت گرفته است. با وجود این در انجام تحقیقات، مشکلات و موانعی در سطح جزیره وجود دارد که برای رفع آنها پژوهش‌های علمی و دخالت جامعه دانشگاهی کشور در فرآیند توسعه را می‌طلبد. وجود این مشکلات از طرفی و بررسی راهکارهای دانشگاه آزاد در راستای سلامت و آموزش جزیره و ارتقای سطح پژوهش دانشگاه باعث شد تا به سراغ دکتر «حمید رستمی جاز»، رییس دانشگاه آزاد اسلامی واحد قشم برویم و با ایشان گفت‌وگو کنیم.

لطفا ابتدا مختصری در مورد تاریخچه دانشگاه آزاد قشم بفرمایید.

امسال از سوی رهبر معظم انقلاب به عنوان «تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین» نامگذاری شده. نقش دانشگاه آزاد اسلامی واحد قشم به عنوان یک مرکز علمی و پیشرو در فرمایشات رهبری و به طور کلی چگونه می بینید؟

دانشگاه آزاد اسلامی درراستای نقشه جامع علمی کشورو سایراسناد بالادستی  وجهت تحقق شعار سال جدید یک سند تحت عنوان سند تحول و تعالی ۵ ساله تذوین کرده‌ است که این سند از بخش‌های مختلفی تشکیل شده‌است. یکی از مهم‌ترین بخش‌های این سند فعالیت‌های دانش‌بنیان دانشگاه است که در راستای بیانیه گام دوم که توسط مقام معظم رهبری در سال ۹۷ عنوان شده تدوین شده‌است. در این سند وظایف و نقشه راه دانشگاه آزاد اسلامی برای تحقق شعار «تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین» به دقت تشریح شده‌است. یکی از اهداف ما در سال جدید رسیدن به این شعار با تمرکز بر مرکز رشد، شرکت‌های دانش‌بنیان و سراهای نوآوری است که در شرکت‌های دانش ‌بنیان و مراکز رشد تمرکز ما بر جذب اشخاص حقیقی و حقوقی با ایده های خلاق و نوآورانه است که نهایتا منجر به تجاری‌سازی و تولید  محصوص دانش‌بنیان می‌شود. دانشگاه آزاد اسلامی از افراد مختلف دعوت می‌کنند تا ایده‌های خود را به دانشگاه ارائه دهند و ما تا رسیدن به مرحله تجاری‌سازی از این ایده‌ها حمایت می‌کنیم تا به شعار امسال جامه عمل بپوشانیم. یکی از بخش‌های جامعه که وظیفه رسیدن به این شعار را برعهده دارد دانشگاه آزاداسلامی است که تمام تلاش خود را در این راستا انجام می‌دهد.

به عنوان رئیس دانشگاه آزاد واحد قشم چه اهدافی در راستای سلامت و آموزش جزیره قشم و استان هرمزگان دارید یا اولویت‌های  شما در این زمینه چیه ؟

یکی از رسالت‌هایی دانشگاه آزاد در سطح جزیره قشم برعهده دارد، ارتقای سطح آموزش و سلامت افراد جامعه است. از همان زمانی که دانشگاه آزاد قشم در جزیره افتتاح شد تمام تلاش ها بر این بود که پتانسیل‌هایی که در سطح جزیره و استان وجود داردباتوجه به اقلیم جغرافیایی منطقه شناسایی و نیازسنجی کنیم و بر همین اساس تعدادی رشته در مقطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا دایر کنیم تا هم بتوانیم در راستای ارتقای سطح آموزشی جزیره گام برداریم و هم بسته به نیازهای منطقه نیروی متخصص تربیت کنیم. در حال حاضر هم از سال گذشته یک طرح تحت عنوان «آمایش سرزمینی» تدوین شده که در این طرح نیازهای جزیره شناسایی شده‌است. برای مثال صنایعی که در جزیره مستقر شده‌اند به چه خدمات و رشته‌هایی نیاز دارند و برهمین اساس رشته‌های جدیدی را در دانشگاه ایجاد کنیم تا نیروی انسانی مرتبط با چنین کارهایی را در جزیره پرورش دهیم. موضوع دوم بحث سلامت جزیره است که دانشگاه آزاد اسلامی قشم یکی از دانشکده‌های پزشکی خوب را در سطح جنوب کشور داراست. ما در حال حاضر حدود ۱۷۷ نفر دانشجوی پزشکی و ۴۷ نفر دانشجوی پرستاری در دانشگاه داریم.

گذشته، حال و آینده آموزش در دانشگاه آزاد قشم را چگونه می بینید؟

دانشگاه آزاداسلامی در سطح کشور و خصوصا در جزیره قشم رسالت‌های مختلفی را برعهده دارند و برنامه‌هایی را برای ارتقای وضعیت آموزش جزیره در نظر دارد. در دوره‌های گذشته به لحاظ اینکه دانشگاه به دنبال توسعه کمی آموزش بوده‌است و در همین راستا هم رشته‌هایی به دانشگاه اضافه شده و زیرساخت های سخت افزاری لازم فراهم شده است ،  اما در سال جدید ما به دنبال توسعه کیفی آموزش هستیم و در حوزه  مسائل سخت‌افزاری مشکلی نداریم. یکی از برنامه‌های ما در بحث توسعه آموزش که درحال برنامه‌ریزی برای ان هستیم بحث توسعه آموزشی مهارت محور در سطح جزیره است. دانشکده‌ای تحت عنوان دانشکده مهارتی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد قشم ایجاد شده که تمرکز آن بر توسعه آموزشی در رشته‌های مهارتی و کاربنیان است . رویکرد دانشگاه در دوره جاری تمرکز بر تربیت نیروی تکنسین و نیروی فنی می باشد . یکی از موضوعاتی که در جزیره در حال توسعه است بحث پالایشگاه نفت و گاز است که به نیروی انسانی بامهارت و تکنسین نیاز دارد. ما متناسب با نیازهای صنایع مستقر در جزیره و استان هرمزگان به دنبال تربیت نیروهای متخصص هستیم.

در خصوص تاسیس و راه اندازی رشته های جدید در حوزه درمان چه کارهایی تاکنون صورت گرفته یا در حال اقدام است؟

یکی از مواردی که ما به صورت جدی دنبال می‌کنیم بحث دانشکده پزشکی است که انشالله در سال جدید به دنبال این هستیم که رشته های جدید را به رشته‌های دانشکده اضافه کنیم .  در حال حاضر مجوزهای اولیه سه رشته شامل رشته‌های مامایی، اتاق عمل و بهداشت اخذ شده است تا انشالله بتوانیم از طریق توسعه این رشته‌ها به ارتقای سطح سلامت جامعه و تربیت نیروی انسانی موردنیاز شبکه بهداشت جزیره کمک کنیم. یکی از مشکلاتی که در جزایر و خصوصا جزیره قشم وجود دارد کمبود نیروی انسانی در حوزه بهداشت و درمان است. ما به عنوان یک رسالت و وظیفه باری ادای دین به مردم جزیره از طریق توسعه دانشکده علوم پزشکی بتوانیم با تزریق نیروهای ماندگار به ارتقای سلامت کمک کنیم.

رویکرد و برنامه جنابعالی به پژوهش چگونه بوده است؟ و آیا در این مدت از نتیجه اقدامات انجام شده برای ارتقای سطح پژوهش دانشگاه رضایت دارید؟

سال جدید با عنوان تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین نامگذاری شده‌است وقطعا اولین زیرساخت لازم برای توسعه فعالیتهای دانش‌بنیان که نهایتا منجر به کارآفرینی بشود تمرکز بر فعالیت‌های پژوهشی دانشگاه است. سازمان مرکزی دانشگاه در سال ۱۴۰۱ یک برنامه جامع را در سراسر کشور تحت عنوان رویداد فناورانه گام دوم در دست اقدام دارد  که قرار است این رویداد بصورت سراسری و با مشارکت همه واحدهای دانشگاهی در شهر تهران برگزار شود. همه بخش‌های دانشگاهی درحال شرکت در این رویداد هستند که محور اصلی این رویداد مسائل پژوهشی است و قرار است که در این رویداد دستاوردهای پژوهشی واحدها و مراکز دانشگاهی سراسر کشور در آنجا به نمایش گذاشته شود. دانشگاه آزاد اسلامی قشم هم چندین ماه است که درگیر همین رویداد است و چند هسته پژوهشی و گروه‌های مختلف در حال بررسی ایده‌های جدید پژوهشی و چالش‌های این حوزه هستیم که انشالله این طرح‌ها و ایده‌های پزوهشی را در این رویداد فناورانه ارائه دهیم. این کار زمینه‌ای در جهت تحقق شعار سال هم خواهد بود که یکی از محورهای اصلی که ما در دانشگاه بر آن تاکید داریم همین بحث فعالیت‌های پژوهشی با چشم‌انداز تجاری‌سازی است. قبلا در سال‌های گذشته نگاه دانشگاه‌ها بیشتر نگاه‌های پژوهشی در راستای مقاله‌های علمی بود که در حال حاضر این دیدگاه تغییر کرده‌است و به سمت کار پژوهشی کاربردی رفته است که نهایتا به تولید محصول یا حل مشکل جامعه و صنایع شود. ماهم برای این موضوع برنامه‌های متنوعی را دنبال میکنیم.

برنامه آینده شما برای رشته های مورد نیاز استان مثل نفت ، پتروشیمی و صنعت دریانوردی چیست؟

یکی از کارهای خوبی که برای اولین بار در کشور در دانشگاه آزاداسلامی قشم انجام شده‌است، توسعه رشته‌های دریامحور در حوزه علوم دریایی و دریانوردی است. از همین رو هم مشخصا در سال گذشته رشته‌ای تحت عنوان دریانوردی را ایجاد کردیم . برنامه بعدی ما توسعه این رشته‌ها در حوزه دریانوردی و علوم دریایی است که امیدواریم بتوانیم در سال جدید چند رشته دیگر هم اضافه کنیم و به صورت تخصصی روی صنعت دریایی متمرکز شویم.

آقای دکتر برنامه شما برای جهت دهی فعالیت های پژوهشی در دانشگاه چه بوده است؟ آیا سیاستگذاری خاصی در این زمینه صورت گرفته است؟

اساسی‌ترین کار همان است که در ابتدا هم خدمتتان عرض کردم. در حال حاضر در دانشگاه باتوجه به سیاستی که در سند تحول و تعالی دانشگاه گذاشته‌شده‌است باید به سمت و سویی برود که در نهایت منجر به تولید محصول تجاری بشود. فعالیت‌هایی که ما در دانشگاه سیاست‌گذاری میکیم باعث اشتغالزایی در جزیره و مرتفع کردن مشکل صنایعی که در جزیره مستقر هستند خواهدشد که انشالله در سالهای آینده شاهد حل مشکلات مختلف صنایع و پژوهش روی این مشکلات و در نهایت ارائه راهکار عملی برای این مشکلات باشیم.

در پایان اگر پیام و سخنی با اساتید،دانشجویان و کارکنان دانشگاه با توجه به نزدیک‌شدن پایان سال دارید بفرمائید؟

ضمن تبریک سال جدید به همه دانشجویان، اعضای هیات علمی و کارکنام دانشگاه و آرزوی قبولی طاعات و عبادات همه عزیزان در این ماه مبارک ما انشالله در راستای عمل به شعار سال و  تحقق سند تحول و تعالی دانشگاه بتوانیم مطابق با نقشه راهی که توسط سازمان مرکزی برای یک سند ۵ ساله تدوین شده‌است گام برداریم.

اشتراک گذاری خبر :
https://haranews.ir/?p=12448

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

17 + 14 =