توسعه خطوط ریلی به ویژه در بحث حمل و نقلی در سالهای اخیر بسیار مورد توجه برنامهریزان کشور بوده که در این میان توسعه خطوط ریلی هرمزگان به منظور افزایش افزایش سهم راه آهن از ترانزیت کالا از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده است.
به گزارش حرا نیوز، ترانزیت ریلی به حمل بار و کالا با قطارهای باری از طریق خطوط ریلی گفته میشود. این نوع ترانزیت بسیار مقرون به صرفه است. با این وجود، این شیوه، به خطوط آهن وابسته است و امکان استفاده از آن در همه نقاط کشور وجود ندارد.
ترانزیت ریلی تنها در نقاطی انجام میشود که دارای خط آهن باشد مثل بندرعباس که برای جابهجایی کالا مسیر ریلی بندر شهید رجایی مسیری مطمئن برای انجام این مهم است.
مدیرکل راهآهن هرمزگان با اشاره به اقدامات مثبت انجام شده در جهت استفاده از ظرفیت خطوط حمل و نقل ریلی هرمزگان افزود: انتخاب مسیر بندرعباس برای ترانزیت کالا از روسیه به عربستان و کشورهای آسیای میانه موجب افزایش درآمد گمرکی کشور و استان، فعالتر شدن محوطههای تخلیه و بارگیری، رونق حمل و نقل ریلی و افزایش سهم راه آهن در ترانزیت کالا و کاهش خطرات ناشی از حمل و نقل جادهای میشود.
علیرضا نصیری برازنده از تخلیه کانتینرهای ترانزیتی روسیه به عربستان از طریق حمل و نقل ریلی این استان خبر داد و گفت: این عملیات حمل و نقلی برای نخستین بار در طی دو سال گذشته انجام شده است.
وی افزود: بارگیری ترانزیتی قطعات جرثقیل به کشورهای آسیای میانه، بارگیری ترانزیتی ریلی به بندر امیرآباد، تخلیه ترانزیتی کود پتاس در بندر شهید رجایی، تخلیه ترانزیتی مواد نفتا در بندر شهید رجایی نیز از جمله عملیات حمل و نقلی هستند که برای نخستین بار طی ۲ سال گذشته توسط راه آهن منطقه هرمزگان انجام شده است.
مدیرکل راهآهن هرمزگان خاطرنشان کرد: تخلیه ریلی کالاهای ترانزیتی از طریق خطوط ریلی هرمزگان در پنج ماه نخست امسال به ۴۵۶هزارتن رسیده که در مقایسه با مدت مشابه پارسال افزایش حدود سه برابری را نشان می دهد.
نصیری برازنده ابراز داشت: بخش قابل توجهی از کالای ترانزیت ریلی منطقه هرمزگان، گوگرد و نفتا از کشورهای آسیای میانه است و این جهش نشان دهنده موفقیت در فعال کردن کریدورهای ترانزیت ریلی است.
وی با اشاره به پروژه های انجام شده در حوزه افزایش ظرفیت بارگیری و تخلیه راه آهن منطقه هرمزگان بیان کرد: نصب سه کانکس و چراغهای مربوطه و بوبینها در بالک فین به سمت اضطراری ،۶ عالئمی نمودن سوزنهای یال شرقی ایستگاه مبادله معدن گل گهر و اتصال آن به ایستگاه گل گهر، اتصال خط فرعی شرکت ذوب مس خاتون به ایستگاه میمند جهت افزایش تخلیه و بارگیری و افزایش ظرفیت بارگیری با اتمام پروژه عالم ایستگاه و معدن گل گهر از جمله این پروژه ها طی ۲ سال گذشته بوده است.
نصیری برازنده از دیگر اقدامات در حوزه افزایش ظرفیت تخلیه و بارگیری را، اتصال محوطه باختر به شبکه ریلی جهت افزایش تخلیه و بارگیری، بهسازی سیستم علائم الکتریکی و نصب محورشمار مهارانی در ایستگاه اضطراری ،۲ یک هزار و ۷۰۰ جوش درز ریل به وسیله ماشین جوش محور بافق – بندرعباس، تهیه و نصب جک ۱۶۰ تنی تعمیر واگن در ایستگاه گلگهر عنوان کرد.
این مقام مسوول بیان داشت: اداره کل راه آهن هرمزگان یکهزار و ۷۰۲ کیلومتر مسیر ریلی با هفت ایستگاه را زیر پوشش دارد.نصیری برازنده گفت: سال گذشته ۱۱ هزار و ۲۸۹ واگن با تناژ ۶۵۳ هزار و ۶۷۳ تن کالای ترانزیتی به خطوط تخلیه این اداره کل برای انجام عملیات تخلیه بار واگذار شد که این آمار نسبت به مدت مشابه در سال ۱۴۰۱ در تعداد واگن و تناژ ۳۵ درصد رشد داشته است.
مدیرکل راه آهن منطقه هرمزگان بیان کرد: این اداره کل در حوزه تخلیه محموله های داخلی و ترانزیتی نیز در سال گذشته با تخلیه ۱۴۵ هزار و ۱۶۹ واگن به تناژ هشت میلیون و ۸۸۳ هزار و ۷۷۹ تن در تعداد واگن هشت درصد و در تناژ ۹درصد رشد عملکرد داشته است.
وی افزود: همچنین عملکرد کلی تخلیه و بارگیری این اداره کل سال گذشته با تخلیه و بارگیری بیش از ۲۵۱ هزار و ۵۷۲ واگن به تناژ ۱۵ میلیون ۶۲ هزار و ۶۶۱ تن در تعداد واگن و تناژ ۲ درصد افزایش یافته است.