خطر نابودی سواحل جزیره قشم با برداشت بی رویه شن و ماسه Click Here
برداشت بی رویه شن و ماسه از سواحل جنوبی جزیره قشم موضوع مهمی است که بارها و بارها فعالان محیط زیست نسبت به اثرات مخرب آن هشدار داده اند، اما همچنان این روند ادامه داشته و محیط زیست جزیره را تهدید می کند.
متاسفانه روزانه تعدادی از افراد سودجو اقدام به برداشت شن و ماسه از بستر ساحل دریا می کنند و در چند سال اخیر برداشت بی رویه شن و ماسه از سواحل جنوبی قشم به صورت غیرمجاز توسط این متخلفان صورت گرفته است که موجب ایجاد خطرات زیست محیطی و بهم زدن تعادل اکوسیستم دریایی می شود.
بنا به گفته کارشناسان، برداشت بی رویه شن از سواحل جزیره خسارات قابل توجهی را به اکوسیستم دریاها وارد می کند و از آنجایی که در خط ساحلی ماسهها زیستگاه اصلی کفزیان بستر دریا است بزرگ ترین آسیبی که برداشت بی رویه ماسه از سواحل به زیست بوم دریای وارد می کند تخریب زیستگاه موجودات ریز کفزی است که آسیب جبران ناپذیری به اکوسیستم وارد می کند.
کفزیان به عنوان موجودات زنده در بستر دریا نقش بسیار اساسی در چرخه های زیستی دریا دارند که از جمله فواید کفزیان دفع آلاینده ها، معدنی کردن مواد عالی، برگرداندن مواد معدنی به چرخه های زیستی دریا و منابع تغذیه آبزیان است.
از سوی دیگر تخریب بستر طبیعی سواحل، بالارفتن میزان تبخیر و بسیاری مشکلات دیگر هم از نتایج برداشت شن و ماسه از بستر سواحل است.
یکی دیگر از مشکلات این برداشت ها تاثیر منفی آن بر آبزیان و خصوصا ماهیان و تخمریزی و زاد آوری آن ها است که متاسفانه به شدت در خطر قرار گرفته و در سالیان اخیر شاهد کاهش تخم ریزی طبیعی ماهیان در خلیج فارس بوده ایم.
هرگونه دستکاری در سواحل بدون انجام مطالعات و با توجه به شکنندگی اکوسیستم جزیره قشم می تواند علاوه بر تاثیرات منفی زیستی از قبیل نابودی زیستگاه موجودات ساحلی، بر بافت فیزیکی سواحل و ایجاد چشم انداز منفی در ساختار آن و از بین بردن ظرفیتهای گردشگری جزیره هم تاثیر بگذارد.
این شن وماسه که برای موضوعاتی مانند ساختوساز مورد استفاده قرار میگیرد، از نظر مهندسی هم به دلیل شوری زیاد ماسه مناسبی برای ساختوساز نیست با این حال اما به خاطر گران بودن مصالح ساختمانی و در دسترس بودن این شن، بسیاری از افراد به صورت شبانه اقدام به برداشت این ماسه از سواحل بکر جزیره میکنند.
یکی از این سواحل که مورد برداشت بی رویه خاک و شن قرار گرفته و در معرض نابودی قرار دارد، ساحل نقاشه است و با اینکه گشت اراضی سازمان منطقه آزاد و دادستان پیش از این ممنوعیت برداشت شن و ماسه را اعلام کردهبودند اما اکنون این معضل دوباره رواج پیدا کردهاست و کسی مانع این برداشت بیرویه نمیشود.
در این میان موضوعی که ضروری به نظر میرسد برخورد مستقیم با تخلفات و توقیف وسایل جرم متخلفان و تشکیل پرونده در مراجع قضایی و نیز برآورد جرایم ناشی از تخریب در قالب برگه های جریمه و اعلام آن به مرتکبان است.
سواحل جزیره قشم به عنوان یکی از مناطق توریست پذیر استان هرمزگان است که هرساله در عید نوروز و ماههای دیگر سال پذیرای تعداد زیادی از مسافران از استانهای کشور و حتی کشورهای خارجی است. ظرفیت پذیرش سواحل به خصوص بافت ماسه ای برای مسافران بی نظیر بوده و سواحل از توان بالایی برای جذب گردشگران برخوردار هستند و بنابراین محافظت از این میراث ارزشمند ضروری به نظر میرسد.
اینکه چند فقره برداشت غیرقانونی ماسه از سواحل صورت گرفته فقط مواردی هستند که مشاهده و گزارش شده و برای آن تخلفات پرونده قضایی تشکیل شده است و اینکه چند فقره دیگر برداشت غیرقانونی ماسه انجام و از چشم متولیان امر پنهان مانده هنوز دقیقا مشخص نیست.
در این شرایط اداره کل حفاظت محیط زیست استان هرمزگان میبایست با استقرار گشت ویژه سواحل در نوار ساحلی به طور جدی و مستمر با تخلفات برخورد کرده و این موضوع را از طریق مراجع قضایی پیگیری کند.
این معضل همچنین همکاری سایر دستگاه های ذی ربط مانند بخشداری ها، دهیاری ها و نیروی انتظامی را هم میطلبد.
از دادستان جهادی جزیره قشم هم درخواست میکنیم که برای تسریع رسیدگی به این معضل محیط زیستی که اکوسیستم جزیره را در خطر نابودی قرار دادهاست اقدام نمایند.