مقابله موثر با پشه آئدس نیازمند مسوولیت اجتماعی است

منتشر شده در 2 مرداد 1403 ساعت 20:49

معاون بهداشت شبکه بهداشت و درمان شهرستان قشم با تاکید بر مسوولیت همه افراد در جهت مقابله موثر با پشه مهاجم آئدس، گفت: مسوولیت اجتماعی افراد در بخش بسیار حائز اهمیت است.

به گزارش حرا نیوز ، دکتر جابر زرنگ در گفت و گو خبرنگار فارس در قشم با بیان اینکه کنترل بیماری‌هایی که واکسن ندارند از سایر بیماری‌ها سخت‌تر است، افزود: مشارکت ساختارمند همگانی در بخش سلامت ،اولین رکن در پیشگیری و مقابله با پشه آئدس و بیماریهای منتقله از گزش این پشه مهاجم است. 

وی با تاکید بر اینکه مساله کنترل پشه آئدس تنها مربوط به شبکه بهداشت و درمان نیست، گفت: آموزش پیشگیری، اطلاع رسانی و مراقبت از بیماران بر عهده این شبکه است ، اما در موضوع پاکسازی و پاکیزگی شهر و سایر موارد دستگاه های مختلف از جمله شهرداری قشم و معاون عمرانی سازمان منطقه آزاد قشم نیز مسئولیت دارند.

 معاون بهداشتی شبکه بهداشت و درمان شهرستان قشم با بیان اینکه آئدس سیری ناپذیر بوده و ممکن است در صورت موجود بودن در محیطی، همه افراد را مورد گزش قرار دهد، بیان داشت: پشه آئدس ناقل چهار بیماری تب زرد، تب دنگی، زیکا و چیکونگونیا است که غیر از تب زرد بقیه بیماریها واکسن و درمان خاصی ندارند و با توجه به وفور این پشه در قشم، اهمیت بهسازی محیط دوچندان است. 

دکتر زرنگ تاکید کرد: بهترین راه مبارزه با پشه آئدس بهسازی محیط و از بین بردن مکان‌های تخم ریزی این پشه است که این مهم همکاری تمامی ارگانها و همه قشموندان را می‌طلبد. 

وی با اشاره به نیاز به بهسازی در منازل شخصی توسط شهروندان گفت: طی بررسی میدانی کارشناسان حشره شناسی شبکه بهداشت از تعدادی خانه در سطح شهر قشم و درگهان، عمده‌ترین کانون خطر استقرار پشه آئدس در منازل، ظروف آب زیر گلدان، ظروف آب زیر کولر و ظروف جمع آوری شده پلاستیکی مانند ظرف ماست، ظرف پنیر، قوطی نوشابه و سایر ظروف یکبار مصرف بوده است.

این مقام بهداشتی با تاکید بر پاکیزگی شهر و مکان‌های یاد شده برای جلوگیری از تکثیر پشه آئدس اضافه کرد: با توجه به شرایط آب و هوایی شهرستان قشم و موقعیت جغرافیایی و رفت و آمد اتباع بیگانه ، فضای فراوان تکثیر برای این پشه در این شهرستان وجود دارد بنابراین باید با رعایت جدی توصیه‌های بهداشتی و پاکیزگی شهر، فضا را برای تولید مثل پشه آئدس کاهش داد. 

دکتر زرنگ سامانه ۱۹۰ را برای ثبت شکایات مردمی معرفی کرد و ادامه داد : افزایش داوطلبین سلامت در سطح محلات و آموزش آنها توسط کارشناسان شبکه بهداشت می‌تواند در کاهش عوامل خطر مسائل بهداشتی و بیماری‌ها تاثیر بسزایی داشته باشد .

 پشه آئدس را بیشتر بشناسیم

 پشه آئدس که به ببر آسیایی نیز مشهور است، بیشتر در مناطق استوایی جهان به ویژه آسیای جنوب شرقی وجود دارد و به تازگی شیوع بالای آن در برخی از کشورها گزارش شده که با توجه به انتقال آن از طریق جابجایی کالا در سفرهای تجاری و همچنین سفرهای تفریحی، خطر جدی برای سلامت جامعه است.

 ببر آسیایی یا همان پشه آئدس دارای ۲ بال فعال و یک جفت بال تحلیل رفته به نام هالتر، خرطوم بلند با قطعات دهانی گزنده، مکنده در جلو سر، وجود فلس‌های کوتاه و متراکم روی سینه، پا و رگ بال‌ها، رگ‌بندی مشخص بال و بندبند بودن روی شکم، پوشیده بودن سینه از فلس‌های قهوه‌ای تیره یا متمایل به سفید است.

 راه تولید مثل این پشه، تخم‌گذاری در آب‌های راکد است و قادر خواهد بود در کوچک‌ترین آب‌های سطحی مانند آب گلدان، پشت کولرها و چاله‌ها، تخم ریزی کند.

تب دنگی که از آن به عنوان تب استخوان شکن نیز یاد می شود، یکی از بیماریی هایی است که از طریق آئدس منتقل می شود. 

درد شدید حاصل از این بیماری به گونه ای است که فرد تصور می‌کند، استخوان‌هایش در حال شکستن هستند و از همین رو نیز به تب استخوان شکن معروف شده است. 

قشم از جمله شهرستان‌هایی است که مراودات بسیاری با کشورهای همسایه دارد و شاهد ورود و خروج بالای اتباع بیگانه چه به صورت مجاز و یا غیرمجاز در این جزیره هستیم که این مساله قشم را در معرض خطر بالای ورود این پشه و احتمال استقرار آن قرار داده است زیرا که ببر آسیایی برای ورود و خروج از مرزها نیازی به مجوز ندارد.

 ورود لاستیک‌های مستعمل، نی‌های بامبوی وارداتی، کالاها و اجناس وارد شده از کشورهای آلوده از طریق کشتی و هواپیما، از جمله راه‌های انتقال و ورود این پشه به کشور است. ببر آسیایی در هر مرحله خون خواری، چندین نفر را می‌گزد و این تغذیه مکرر، موجب بیماری‌های خونریزی دهنده تب دنگی، چیکونگونیا و ویروس زیکا می‌شود.

 شهرستان قشم شامل جزیره‌های قشم، هنگام و لارک با حدود ۱۵۰ هزار نفر جمعیت است.

/انتهای پیام

 #پشه_آئدس #قشم #شبکه_بهداشت_قشم #جابر_زرنگ

اشتراک گذاری خبر :
https://haranews.ir/?p=14523

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهارده − 6 =